IX. Uluslararası İslam Hukuku Lisansüstü Çalışmalar Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı ve Katar Hamad b. Halife Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin işbirliği; TÜBİTAK, Ensar Vakfı, İlim Yayma Vakfı ve İstanbul Daru’l-Fünun İlahiyat Vakfı’nın destekleriyle düzenlemiş olduğu IX. Uluslararası İslam Hukuku Lisansüstü Çalışmalar Sempozyumu 26-28 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış ve selamlama konuşmalarını İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaya, Katar Hamad b. Halife Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Mohamed EL-Gammal ve vakıf temsilcileri yaptı.

Sempozyumun “İslami Biyoetik: Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı açılış panelinde, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mürteza Bedir, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Merve Özaykal ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Maide Barış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Türkçe, Arapça ve İngilizce sunumların yapıldığı ve İslam hukuku alanında lisansüstü çalışmalar yapan genç araştırmacıları bir araya getirme platformu olan sempozyumun ilk gününde biyoetik, estetik ve helal gıda gibi modern konuların ele alındığı üç oturum gerçekleştirildi. İlk oturumda insan bedenine ve canına yönelik müdahaleler ve fıkhi hükümleri gündeme getirildi. Etik ve fıkıh meselesinin ele alındığı ikinci oturumda ise yapay rahmi etik ve fıkıh açısından ele alan çalışmalar sunuldu. Günün son oturumunda da yine güncel meselelere yer verildi ve cinsiyet bozuklukları, ilik nakli, hastanın tedaviyi reddetme hakkı ve yapay et konuları tıbbi ve fıkhi boyutu beraber ele alınarak irdelendi. İlgi çekici modern konuların yer aldığı bu oturumlarda fıkhın aslında kitaplarda kalan bir uygulama olmayıp modern hayata çözümler sunmak üzere geliştirilmesi gerektiği izlenimi uyandırdı. Sempozyumun ikinci günü Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya tarafından “Fıkıh Tarihi Günümüz Açısından Ne İfade Ediyor” başlıklı açılış konuşması ile başladı. Konuşmanın ardından gerçekleşen ilk oturumda insan hakları ve hukuk tarihi ile ilgili çalışmalar sunuldu. Günün devamında yine modern iktisadi uygulamalar ve fıkıh usulü odaklı üç oturum gerçekleşti. Sempozyumun üçüncü gününde online olarak iki farklı oturumda İslam ülkelerindeki bazı fıkhi uygulamalar ve fıkıh usulü ile alakalı sunumlar gerçekleştirildi.

Sempozyum bir yandan genç araştırmacılara çalışmalarını sunma ve tartışma imkânı sağlarken diğer yandan İslam Hukuku alanında günümüzde ele alınan konuları takip etme ve tartışmalardan istifade etmek için önemli bir zemin sunmaktadır.