IX. Uluslararası İslam Hukuku Lisansüstü Çalışmalar Sempozyumu Başvuruları Başladı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İSLAM HUKUKU LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALAR SEMPOZYUMU -IX-

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı tarafından düzenlenen Uluslararası İslam Hukuku Lisansüstü Çalışmalar Sempozyumu’nun dokuzuncusu Hamad Bin Khalifa Üniversitesi, İstanbul Daru’l-Fünûn İlahiyat Vakfı, İlim Yayma Vakfı ve Ensar Vakfı’nın desteğiyle 26-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecektir.

Uluslararası İslam Hukuku Lisansüstü Çalışmalar Sempozyumu, farklı disiplinlerden yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, İslam hukukuyla ilgili araştırma ve fikirlerini diğer araştırmacılarla doğrudan paylaşmasına ve tartışmasına imkân sağlamaktadır. Böylece, söz konusu araştırma ve fikirlerin daha nitelikli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, genç İslam hukuku araştırmacıları arasındaki etkileşim ve entegrasyonun artırılmasıyla alan içi bilgi-tecrübe aktarımı ve işbirliğine zemin hazırlanması da sempozyumun hedefleri arasındadır.

Yüksek lisans veya doktora öğrencilerinin katılabileceği sempozyum, tıp ve fıkıh alanlarının kesişiminde bulunan biyofıkha odaklanacaktır. Bu çerçevede, biyofıkıh alanına dair temel konulara öncelik tanınacaktır; bunlar arasında biyoetik ve ahlaki teoriler, İslam hukukundaki beden üzerindeki tasarruf ve bedene ilişkin ilkeler, biyoetik prensipleri ve tıbbi kavaid-i külliye, organ nakli ve etik meseleleri, ölüm kavramı ve beyin ölümü, ötanazi ve tedaviyi reddetme hakkı, estetik amaçlı bedensel müdahaleler, kök hücre araştırmaları ve etik hususlar, genetik müdahaleler ve genom projesi, genetiği değiştirilmiş organizmalar, fetüs üzerindeki müdahaleler ve kürtaj, tıbbi uygulamaların mahremiyet boyutu, eşcinsellik ve etik değerlendirmeler, hekim-hasta ilişkileri ve tıbbi malpraktis, Osmanlı dönemi fetva mecmualarında tıp ve bedenle ilgili fetvaların incelenmesi yer almaktadır. Bununla birlikte, İslam hukukunun diğer alanlarında yapılan klasik ve modern dönem tartışmalarına da sempozyumda yer verilecektir. Özellikle biyofıkıh ve fıkhın değişik konularının günümüz ile ilişkilendirildiği veya günümüzde karşılaşılan sorunların fıkıh perspektifinden ele alındığı tebliğ metinlerinin yer alacağı sempozyuma gönderilecek yazıların özgün olması önemsenmektedir. Bu nedenle betimleyici tarzda metinler yerine daha çok meseleleri problematize eden, belirli bir odağı olan ve çözüm önerileri sunan tebliğ metinlerinin gönderilmesi beklenmektedir.

Bildiri özetlerinin 350 kelimeyi geçmemesi ve başvuruların https://ihls.istanbul.edu.tr/tr/_ üzerinden yapılması gerekmektedir. Sempozyuma gönderilecek olan metinler hakemlik sürecinden geçirilip hakem raporları neticesinde kabuller ilan edilecektir.

*İstanbul dışından katılacak olan tebliğ sahiplerine sempozyum boyunca konaklama imkânı sağlanacaktır.


Sempozyumun Ana Konuları

Sempozyumda üzerinde ağırlık verilecek konular aşağıdakiler olmakla beraber bunlarla sınırlı olmayacaktır:

- Biyofıkıh

- Çağdaş Fıkhî Kurumlar

- Helal Gıda

- Fıkıh Tarihi

- Fıkıh ve Sosyal Bilimler

- Fıkıh Usûlü

- Fıkıh ve Diğer İslami İlimler

- İslam İktisadı

- Fıkıh ve Modern Anlama Yöntemleri

- Çevre Hukuku

- Osmanlı Hukuku

- İslam Aile Hukuku

- Fıkha Çağdaş Yaklaşımlar

- Memluk Dönemi Fıkıh Çalışmaları


Önemli Tarihler

Özet Gönderme: 15 Haziran 2023

Ön Kabullerin İlanı: 3 Temmuz 2023

Tam Metin Gönderimi: 20 Eylül 2023

Kesin Kabullerin ve Sempozyum Programının İlanı: 1 Ekim 2023

Sempozyum Tarihi: 26-27 Ekim 2023


Galeri